Veiligheid in het verkeer en het openbaar vervoer

door Niels De Baets

1. Verkeer
In Belgiƫ zijn er 3 soorten wegen1:
Provinciewegen: beheert door Provincie zullen in periode 2008-2010 overgenomen worden door de Gewesten
Gewestwegen: beheert door het Gewest, bevat o.m. Autosnelweg
Gemeentewegen: beheert door de 589 gemeenten, ook de buurtwegen(smalle wandel-,fietspaden) vallen hieronder
elke wijziging wordt goedgekeurd door de provincie
Wie de weg beheert staat ook in voor de veiligheid door middel van signalisatie, veiligheidsmaatregelen in de winter zoals het verzorgen van de winterdienst.

2. Openbaar vervoer
In de kuststations van de NMBS staat de spoorwegpolitie in voor veiligheid. Aan de Belgische Kust zijn er negen kuststations nl. Blankenberge, De Panne, Duinbergen, Heist, Knokke, Koksijde, Oostende, Veurne en Zeebrugge-Dorp (september tot juni)/Strand (juli en augustus).
Op de bussen en trams van De Lijn kan er een samenwerking zijn met de lokale politie met al dan niet de hulp van de plaatselijke politieschool voorbeelden zijn de kusttram2 en Sint-Pieters-Leeuw3
Door de wet op de camerabewaking van juni 2007 worden beelden van de voertuigen van De Lijn doorgezonden naar de dispatching van de lijn. Deze houden de beelden 70 uur bij.

Bronnen:
Sn. Beheer en bevoegdheid voor wegen en snelwegen in Vlaanderen, http://www.vlaanderen.be, 2008.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License

SSL configuration warning

This site has been configured to use only SSL (HTTPS) secure connection. SSL is available only for Pro+ premium accounts.

If you are the master administrator of this site, please either upgrade your account to enable secure access. You can also disable SSL access in the Site Manager for this site.